Разчистването на растителността в р. Чая бе обект на широко разискване сред обществеността в Асеновград, както често се случва напоследък – най-вече в социалните мрежи. Ние също Ви показахме как изглежда коритото на реката през лятото, като отправихме и запитване към общинската администрация, кога се очаква да започне премахването на избуялите растения. Тогава ни бе отговорено, че се очаква до същинското почистване да се прибегне към края на септември, след приключване на необходимата процедура и получаване на съответните разрешителни. Към днешна дата всичко това е факт и днес няколко машини работеха в района на железния мост.

От общинската администрация припомниха, че миналата година се извърши почистване на растителността в участъка до спортната зала, както и в селата Бачково и Нареченски бани, а сега е ред на коритото в останалата част на Асеновград.

В същото време почистването на деретата в населените места от общината е не по-малко важна работа, имаща превантивен характер. Това се отнася и за речните корита на реките, преминаващи през селата. Скоро Ви показахме растителността в р. Сушица – дърветата и храстите са изключително високи, завземащи голяма площ от коритото, което прави разчистването тук особено належащо. Инж. Стоян Димитров посочи, че от областна управа очакват да бъдат отпуснати средства за тази дейност, но не е ясно дали това ще се случи преди есенно-зимния сезон. Kолкото до почистването на деретата, кметовете на по-малките населени места, засегнати от този проблем, споделиха, че е наистина е много важно това да се извърши преди очакваните проливни дъждове, за да не се стигне до наводнения.