Сеч в градинката до гарата
Сеч в градинката до гарата

Тази сутрин в Градинката до гарата започна сеч на дърветата, съобщиха в социалната мрежа граждани.

Темата с продадения от НКЖИ държавен имот и предстоящата сеч се разисква от поне половин година в асеновградските групи във Фейсбук, а днес вече е факт.

Във връзка с отправено питане в ОбС в Асеновград по въпроса стана ясно, че на 3 юни 2020 г. е сключен договор за продажба на недвижим имот – частна държавна собственост между „ИСТРЕЙД“ ООД, с управители Илия Димитров Суров и Светлин Димитров Суров, и държавата в лицето на тогавашния областен управител – Дани Каназирева.

Имотът, познат като „Градинката на гарата“ с предзназначение „Отдих и комплексно обществено обслужване“, е собстевност на НКЖИ. Няколко години преди обявяването на търга, характерът на собствеността (от публична държавна в частна държавна собственост) е променен.

От отговора на Общинска аднинистрация става ясно, че след придобиване на имота от „ИСТРЕЙД“ ООД, на 12.08.2020 г е входирано предложение за издаване на заповед за допускане на изменение на ПУП ПРЗ (План за регулация и застрояване). Разработката предвижда високоетажно застрояване (до 15 метра) на жилищна сграда с магазини и подземен паркинг. След разглеждане в ОЕСУТ (Общински ескпертен съвет по устройство на територията) първоначалното предложение е отхвърлено с мотиви „Противоречие с нормите по устройство на територията“, след което преписката е оттеглена от инвеститора. Месец по-късно управителят на „ИСТРЕЙД“ ООД Илия СУров отново е поискал издаване на заповед за изменение на ПУП ПРЗ за посочения имот. Кметът на община Асеновград със заповед допуска исканото изменение.

Проектът за изменение на ПУП ПРЗ е внесен на 23.02.2021 г. и след процедура по чл. 131 от ЗУТ и преимането му от ОЕСУТ е издадена заповед от кмета на Общината на 31.03.2021 г. за изменение на ПУП ПРЗ.

Към 1.07.2021 г. в Общината все още няма внесен технически инвестиционен проект. Към днешна дата обаче, очевидно започва реализацията на инвестиционните намерения на собственика на терена.