По устав Св. Синод заседава в пълен състав два пъти годишно – през юни и през ноември, наричани обикновено лятна и зимна сесия. Според изпратената покана от Н. Св. Българския патриарх Неофит, председател на Св. Синод, юнската сесияще продължи и в първата седмица на месец юли. Но е възможно Св. Синод в последната седмица на юни да реши, че няма да заседава през юли. Такива решения не са прецедент в практиката на нашия синод. Това не означава, че ще е изчерпан дневният ред, което почти никога не се постига, а ще се изтъкнат други причини, например нуждата митрополитите да бъдат в епархиите си. Случвало се е и заседанията да се провалят поради липса на кворум (половината плюс един от членовете на синода).

За откриването на заседанията днес от патриарх Неофит, се очакват да присъстват всички митрополити, включително и задграничните Симеон Западно- и Средноевропейски и Йосиф Американо-австралийски. 

Засега не са известни точките от дневния ред на предстоящата лятна сесия на Св. Синод на БПЦ, но се очаква широк кръг от въпроси, засягащи цялостния живот и дейност на БПЦ, да бъдат разгледани и да се вземат нужните решения. Сред тях във всички случаи ще бъдат въпросите за избор на Русенски митрополит на мястото на избрания за патриарх досегашен Русенски митр. Неофит. За целта най-напред Св. Синод ще трябва да избере „наместник на овакантения митрополитски престол“ (чл. 84, ал. 1 от устава), който да проведе в близките месеци избор за митрополит на Русенска епархия.

Очаква се да бъде разгледана отново оставката на митр. Йосиф Американски, която по всяка вероятност ще бъде отхвърлена поради липса на достатъчни основания за отказването му от поста. Негово Светейшество патриарх Неофит вече нееднократно заяви, че не вижда необходимост за такова решение. Възможно е неподалият оставка митр. Симеон Европейски да бъде подканен да стори това, защото по здравословни причини вече действително нe можe да управлява епархията си. В тази връзка стои и въпросът за преминаването на българския свещеник в Братислава към Чешката православна църква, по който също Св. Синод трябва да се произнесе, за да се реши недоумението на българите в словашката столица към коя юрисдикция принадлежат сега: на каноничната БПЦ или към Чешката църква.

Друго, което вероятно ще занимае синодните членове, са кадровите въпроси: липсата на клирици и въобще подготовката им, ректор на СДСеминария, бъдещата участ на двете семинарии, които вече много трудно формират класове поради липса на кандидати, връзките на висши клирици с масонски и сходни организации, говорител на Св. Синод и пр. Вероучението традиционно заема място в дневния ред на Св. Синод, макар че досега не е постигнат никакъв резултат при никое правителство или парламент. Имотни въпроси и финансови трудности редовно се разглеждат на такива заседания, понеже и трудно се намира изход от тях.