Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Започват процедури по рекултивация на бившето сметище край Асеновград

Община Асеновград пристъпва към рекултивация на старото сметище край града, което не функционира. За целта Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отпусна финансови средства в размер на 2,5 милиона лева. Ангажиментът на община Асеновград е да извърши биологичната рекултивация, което ще предпази природата от замърсяване.

В момента се подготвя процедура, която се съгласува с МОСВ. Изготвен е проект, който е одобрен от всички компетентни институции. Чрез реализирането му ще се осигури недопускане замърсяването на терените около и под бившето сметище край Асеновград.

Старото общинско депо в местността Капсида не функционира откакто заработи Регионалният център за обезвреждане на твърди битови отпадъци на общините Асеновград, Куклен, Първомай, Садово и Лъки. Оттогава то спря да приема отпадъци, но там вече 5-6 години продължават процесите на активно биоразграждане.

Със своя заповед още лятотото Директорът на РИОСВ Пловдив бе разпоредил експлоатацията му да бъде преустановена, а Община Асеновград като собственик и оператор на депото да го закрие и рекултивира според нормативните изисквания. За целта на сесията през август, съветниците гласуваха Община Асеновград да кандидатства пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по проекта за закриване и рекултивация на общинското депо за ТБО.

Exit mobile version