Да бъде прекратена дейността на цеха за пластмасови отпадъци, на територията на Екозавода за битови отпадъци, в който възникна пожарът, продължаващ вече седмица. До това решение се стигна след снощното открито събрание на жителите на с.Шишманци и околните села Белозем и Болярино.

На срещата присъстваха кметът на Община Раковски Павел Гуджеров, народните представители и жители на околните населени места. Гуджеров заяви, че в момента проблемът е регионален, но ако ситуацията не се промени,  ще го направи национален. Общинската администрация е сигнализирала парламентараната комисия по околна среда и МОСВ. Ако трябва ще се алармира и премиерът Борисов и ще се сезира Европейската комисия – бе категоричен Павел Гуджеров. Той настоява да бъде наложена санкция от компетентните органи на фирмата наемател на цеха за пластмасови отпадъци, в който избухна пожара. Най-важното е да опазя здравето и живота на хората от община, допълни още кметът.

Недоволството на шишманци е срещу редовното обгазяване на населеното място, защото това не е инцидентен случай. Това е шестият пожар от отварянето на Екозавода.

Жителите на селото заявиха, че търпението им се е изчерпало, защото през годините получават само оправдания и обещания от институциите, но нищо не се случва. Не вярват и на резултатите за качеството на въздуха от Мобилната лаборатория на Екоинспекцията и смятат , че те са манипулирани. Затова следващата стъпка е гражданско неподчинение, категорични са шишманци. Миризмата е непоносима, а хората са безпомощни да се опазят от вредното въздействие на обгазяването. Много от тях заявиха, че вече имат и сериозни здравословни проблеми. Повишили са се случаите с оплаквания на горните дихателни пътища. Замърсеният въздух е бич за астматиците. Опасността за здравето на хората е толкова голяма колкото и рискът за екологичното равновесие в региона, споделят жители на Шишманци.