Част от землищата на общините: Асеновград, Куклен и Първомай, влизат в защитена зона „Родопи Средни”. Изготвен е проект за одобряване на защитена зона за опазване на природните местообитания и  на дивата флора и фауна. Той е качен на страницата на трите общини за популяризиране сред обществото. Всеки може да се запознае с него и на страницата на РИОСВ.

Едномесечен е срокът в който заинтересованите страни могат да представят мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно режимите пред министъра на околната среда и водите. В община Асеновград населените места, чиито землища ще влезнат в новата защитена зона са следните: гр. Асеновград, с. Бачково, Врата, Горнослав, Долнослав, Добростан, Жълт камък, Косово, Нареченски бани,  Лясково, Мостово, Мулдава, Новаково, Орешец, Сини връх, Тополово, Три могили, Узуново, Червен. В община Куклен селищата са: с. Добралък и Яврово. В община Първомай в защитената зона ще попаднат селата: Буково, Езерово, Брягово, Воден и Драгойново. Други землища от област Пловдив в списъка са селата: Белица, Борово, Джурково, Дряново, Здравец, Лъкавица. Това са най-близките около Асеновград селища, чиито територии ще бъдат защитени. Всички останали селища в общините в Пловдив Област можете да видите публикувани на страницата на община Асеновград тук:

zzrodopi-sredni_17022021

Там може да се запознаете и каква дейност ще бъде забранена в защитена територия „Родопи Средни”, както и какви видове растения, животни и местообитания ще бъдат защитени.

https://www.asenovgrad.bg/uploads/MyDocuments//zzrodopi-sredni_17022021.pdf