С 40 стотинки се увеличава таксата, която ще плащат родителите на ден в детските градини на община Асеновград – от 1.20 на 1.60 лв. Това решиха общинските съветници по актуализацията на Наредбата, касаеща определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Асеновград.

Таксите не са актуализирани от 2008 година, заяви кметът на общината д-р Емил Караиванов и уточни, че това увеличение се налага и поради промяната на икономическата обстановка в страна, и поради увеличаването на различни стоки и услуги, както и заради инфлационния индекс.

Общината в момента заплаща 63% от дневните в детските градини. В началото на годината бе увеличен храноденът в детските заведения на 3 лева, а родителите до сега заплащаха 37% от издръжката. За да запазим солидарния модел, предложението ни бе Общината и гражданите да заплащат по равно, но приемаме предложението на Комисията по Бюджет и финанси родителите да поемат 46% от издръжката на детето си, а община Асеновград – 54%, каза още на днешната сесия д-р Караиванов.

С решението на Общинския съвет родителите ще заплащат месечна такса от максимум 43 лева, което е с 8 лева повече от досегашната.