Скандал, разразил се преди около две седмици във връзка с продажбата на общински имот в центъра на в кв. Горни Воден, разбуни обществеността и търси своите отговори. Жители на квартала сигнализираха в медиите и социалните мрежи за, по думите им, незаконна продажба на имота. Те отправиха питания за продажбата на имота – терен със  зелена площ, с дървета и старинна чешма със сантиментално значение за поколения горниводенци, който е бил продаден с разрешение на ОбС Асеновград, през лятото на 2014 г.

Освен горниводенци, всеки, който поне веднъж е посетил или просто преминал през Горни Воден, е виждал старата чешма в центъра на селището. Негови жители пазят и снимки от далечната 1934, когато чешмата е изглеждала по друг начин, преди  да получи съвременния си облик, но ясно показват, че такава чешма, наричана Пазарската, все пак е съществувала. 

Независимо, че не се е водила паметник на културата, чешмата винаги е била със такъв статут за самите жители на Горни Воден.  В паркчето с кипарисите в центъра на Горни Воден, което през вековете е било пазарен площад, e имало обществена чешма, построена още от римско време, твърдят местни жители. Богатата история на този пазарен площад е описвана в няколко книги и в редица вестници и списания от 18-ти, 19-ти и 20-ти векове, пише Никола Филипов, краевед и писател на множество книги и статии за Горни Воден и региона. През 1991 година, казва той,  вградихме в чешмата  бутилка с имената на дарителите, които я реставрираха и със завет към поколенията.

През годините местните имат идеи  на това място да се изгради детска площадка с пейки и пързалка. Църковното настоятелство на храм „Свети Георги“ пък предлага мястото  да се ползва за паркинг,  но не получава разрешение,  допълва още Филипов. Отказът е под предлог, че от трите страни мястото граничи с главна улица, водеща към манастира „Св. Кирик, обяснява той.  Как така досега не се разрешаваше  на никого да направи нищо, а изведнъж,  в почивните дни пристигат машини, изкореняват кипариси и борчета, унищожават направеното с пари, събирани от цялото село, пита той, а с него и всички жители на квартала, които са  изпратили  жалби и до кмета, и до областния управител с молба чешмата да бъде възстановена. В жалбите си дори пишат, че улица „Сирма войвода” и номерът, на който се води бъдещият имот не съществуват. Наша проверка обаче установи, че улица „Сирма войвода” в квартала има и то от доста години.

Какво всъщност се случва с пазарчето в центъра и старата чешма, събирала горниводенци от незапомнени времена? Местен инвеститор, собственик на хотел в квартала, неколкократно преди години е изявявал желание да закупи въпросното място. Не получава обаче разрешение от общината. На редовната  49-та сесия на ОбС през 2014 г.  е взето решение за обявяване на публичен търг с явно наддаване за продажба на въпросния имот. Урегулираният поземлен имот е определен за  паркинг и обществено обслужване.На него се явява един единствен кандидат купувач и го печели. Така с разрешението на ОбС Асеновград  горниводенския инвеститор – хотелиер, се сдобива с апетитен терен в центъра на квартала срещу сумата от близо 7 000 лв. (с ДДС и 1000 лв. стъпка на наддаване, платена от купувача). Тъй като полученото разрешение за паркинг и обществено обслужване позволява строителството само на един етаж, той прави постъпки за промяна в предназначението на имота и година по-късно, през 2015-та, получава разрешително за строеж на двуетажна къща за гости + подземен паркинг на същото място. С разрешението на гл. архитект на общината на бившето пазарче  ще се построят два етажа на къща за гости и 6 паркоместа. Строителното разрешение за къщата и паркинга инвеститорката е получила декември, 2015 г., заинтересованите страни са уведомени, обясни самата тя. Заинтересованата страна в случая е единствено Община Асеновград, тъй като имотът граничи само с две улици и стълбище, изцяло общинска собственост. Това беше обявено, каза тя, нямаше никакви реакции, нито по време на сесията, когато го гласуваха решението за продажба на имота на търг, нито след публикуване на обявата за търг. Аз незнам каква отговорност мога да нося за това, че съм решила да инвестирам в бъдещето на семейството си, каза още тя. Допреди няколко седмици никой от жителите на квартала не подозира каква съдба са предначертали на пазарчето и старата чешма инвеститорът с разрешението на общината през тези две години. Преди седмици изненадващо за всички тях на площадчето идва техника и започва да бута чешмата, отсичат се засятите от хората кипариси и борчета, а теренът се подготвя за  предназначението си.

Започва писане на жалби от страна на горниводенци до кмета на общината д-р Емил Караиванов и до Областния управител с молба да вземат отношение по проблема и да се възстанови бутнатата чешма. Отговорът от кмета, който идва седмица след всичко гласи, че тази чешма не е паметник на културата и изобщо не е фигурирала в кадастралната карта на квартал Горни Воден.

И кметът в писмо до горниводенци и гл. архитект  пред наш репортер, обявиха, че инвеститорите са дали обещание да възстановят чешмата. Такова намерения заяви пред наш репортер и собственичката на имота. Тя обясни, че винаги е имала проблем със съседите заради липсата на паркоместа около хотела й и многократно е търсила начини да закупи имот, който да се ползва за паркинг от гостите му.

Нямам представа кога горниводенци разбраха за този търг, аз си гледам моите дела, върша си моите неща. Аз ги разбирам, но тази чешма попада в строителната площадка. Още като закупихме мястото със съпруга ми и като се сложиха регулационните точки и видяхме, че чешмата попада изцяло в строителната площадка, си нарекохме между нас да потърсим разрешение от общината да изместим тази чешма. В нашата регулационна линия има възможност да има чешма, обясни собственичката.  Хората съграждат чешми, не ги рушат, а при нас се налага да я разрушим. Затова си казахме, че чешма ще направим. Водата в нея не е изворна, тя е от водопровода на Горни Воден.  Съградена е от гражданите на Горни Воден в миналото, когато не е имало водопровод във всяка къща и затова на всяка улица, на всеки ъгъл е имало чешми. Тя е една от чешмите, които останаха и ние решихме да я възстановим в автентичния й вид. Но тя не е паметник на културата все пак. Говорихме с кмета, разбрахме ,че има жалби от гражданите, нормално е тя да има сантиментална стойност за тях. И моето детство е преминало тук, аз също съм от тук  (Горни Воден) и разбирам хората, но никой не е дошъл да пита мен, въпреки, че те (жителите на квартала) имат правото да се интересуват и да питат и затова давам отговор, каза инвеститорката.  Има една глуха стена между стълбата и гаража, който се строи, там смятаме да направим чешмата. Това обясни собственичката на хотел „Оги” и на бъдещата къща за гости в центъра на квартала.  

Въпреки, че документално продажбата е изрядна и по документи всичко е наред, горниводенци милеят за съборената пазарска чешма. Чешмата беше толкова стабилна, казаха те пред наш репортер. В нея винаги се хвърляше кръста на Богоявление.

Тука имаше борчета, кипариси имаше, градинка, хубаво беше ама излезоха по-силни, всичко отиде, коментираха местните хората. Разтуриха всичко и се оправи работата. Цяло село мисли и се ядосва защо са го направили това, че не е било редно.