От 6 сутринта на 15 юли, до 6 ч. на 18 юли  се ограничава транзитният трафик през прохода Рожен, в участъка от път Пловдив – Чепеларе – Соколовци -Смолян, от отклонението за курортен комплекс Пампорово до с. Соколовци. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”, като уточняват, че мярката се налага във връзка с провеждане на събора „Рожен 2016”. Заради очаквания интензивен трафик се налага въвеждане и на временна организация за движение по направленията Пловдив – Смолян и в обратна посока.

   За транзитно преминаващите моторни превозни средства се препоръчва да използват маршрута Проглед – к.к. Пампорово – Смолян – Соколовци и обратно. А за въпросния период отпада забраната за движение на МПС с маса с товар над 3,5 т. по републикански път Пампорово – Смолян.

  Промените в режима на движение ще се сигнализират с пътни знаци и указателни табели, а водачите ще бъдат пренасочвани от регулировчици. В района на събора пък движението ще се регулира от служители на МВР.

  Поради очаквания повишен трафик по пътното направление се препоръчва водачите на товарни автомобили да използват обходните маршрути:

– Пловдив – Кричим – Девин – Стойките – к.к. Пампорово – Смолян

– Пловдив – Кърджали – Ардино – Смолян и обратно.