Обществена дискусия на тема “ Чудесата на Асеновград – нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм и икономика в региона“ ще се проведе утре в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“. На събитието се очаква да присъства и вицепрезидентът Маргарита Попова. Дискусията ще започне в 11.00 ч. в Заседателната зала на библиотеката. Тя се провежда във връзка с Националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на страната ни „Чудесата на България”.

 „Чудесата на България“ е национална кампания, привлякла много партньори – държавни институции – министерства, областни администрации, общински администрации; водещи печатни и електронни български медии; компании, приели каузата и подкрепящи инициативите; бизнес и неправителствени организации от туристическия сектор; представители на науката – историци, археолози, експерти и милиони български граждани.

Началото й бе дадено през 2010 г., след като в Созопол бяха намерени  мощите на Свети Йоан Предтеча, а хиляди поклонници от цял свят се стекоха, за да докоснат мощите. Стратегията за развитие на културно-исторически туризъм не търпи отлагане, категорични бяха учените, медиите и властта. Те се обединиха около идеята, че е нелепо при наличието на 43 000 археологически паметника, които ни нареждат на трето място в Европа след Италия и Гърция, да не се възродят като Чудесата на България. Историци и археолози от БАН обсъдиха на свой форум съдбата на културно-историческото наследство в България. Българска медия подаде ръка на експертите и предложи да организира дискусия с конкретни предложения по тази изключително важна тема. 

Така се роди идеята за Топ 10 на българските светини. Предложението бе качено на сайта на информационна агенция, а българите от всички краища на света сами определиха с гласуване най-значимите обекти от археологическото наследство на страната ни. „Чудесата на България“ се избират всяка година чрез електронно гласуване. 

Специална кампания за закрила, подпомагане и популяризиране на манастирите у нас започна тази година и ще стартира точно от Асеновград и Бачковската света обител утре. Тя е част от мащабната инициатива „Чудесата на България“, провеждаща се вече за шеста година. Мястото не е случайно, казват организаторите й от в. Стандарт. В Асеновград има най-много църкви в България. Със своите над 30 храма градът е известен като Малкия Йерусалим. 

Пет категории ще включва вотът за Чудесата тази година. Гласуването тръгва в началото на август. Освен традиционните „Културно-историческа атракция“, „Археологическо откритие“ и „Съкровища“ всеки българин ще може да даде своя глас и в раздел „Музеи“ и „Манастири“.