Точно преди 131 години – на 6-ти септември 1885 г., България постига така желаното и бленувано Съединение на Княжество България и Източна Румелия. На тази дата няма как да не отдадем почит на всички велики личности, благодарение на които това обединение е станало факт. Асеновградският регион е в центъра на събитията от 1885 г. и се включва активно в борбата за извоюване на Съединението. Така всяка година на 6-ти септември в града и селата в района се организират чествания. Днес пред паметната плоча на Пере Тошев в Асеновград се събраха десетки граждани, представители на институциите и местното духовенството, за да отдадат своята почит към значимостта на това дело, извършено от велики личности.   Разбира се нямаше как да не бъде припомнено пред всички присъстващи значимостта на Съединението, как се стига до него и каква е ролята на четата, съставена от жители  на околията. Това разказа директорът на Историческия музей в Асеновград – Иван Дуков в специално подготвено слово. Веднага след него венци и цветя окичиха паметната плоча на Пере Тошев, намираща се в парка до ЖП гарата, а присъстващите свеждаха глави в знак на уважение.

  Официален гост на празника в Асеновград ген. Румен Радев. Той коментира пред нашата камера, че за него Съединението е звезден миг в нашата съвременна история и доказателство, че българите можем сами да вземем съдбата в свои ръце.  Бившият командир на Военновъздушните сили на Република България посочи и че днес когато проблемите са навсякъде трябва да следваме примера на хората, извоювали това обединение. Специално за Асеновград ген. Радев заяви, че за него това е един град на младостта, с много млади хора и много перспективи.

  Честванията по повод празника в Асеновград продължиха на Централния площад в града, където бе изнесен празничен концерт.

  Вижте как Асеновград отбеляза 131-годишнина от Съединението на България тази вече в новинарската ни емисия от 19:30 и 22 часа.