Потърпевшите, чиито лични данни са използвани неправомерно в списъци на политически партии, трябва да подадат жалба за това до Комисията за защита на личните данни. Още в деня, в който установихме, че наши колеги и съграждани присъстват в списъците на ПП Българска социалдемокрация, се свързахме с КЗЛД. От там ни посъветваха всички потърпевши да подадат жалба срещу партиите, злоупотребили с техните лични данни. Според последната публикувана информация на страницата на комисията обаче става ясно, че  гражданите, подали такива жалби, трябва да предоставят сравнителен материал (почерк и собственоръчен подпис). „Това е необходимо за изготвяне на графологична експертиза, с цел установяване истинността, респективно неистинността на положения подпис в списъците, предоставени от политическите субекти в Централната избирателна комисия. Резултатът от експертизата е основно доказателствено средство при разглеждане на тези жалби”, уточняват от Комисията. Уловката тук е, че предоставянето на въпросния сравнителен материал може да бъде направено всеки делничен ден, от 9:00 до 17:30 часа, единствено на място в деловодството на Комисията за защита на личните данни, което се намира в София.

В същото време срокът за предоставяне на материала е 10 работни дни от получаване по пощата на официално писмо от КЗЛД. Дали обаче потърпевшите от провинцията ще решат да си вземат почивен ден от работа и ще пътуват до София, за да докажат правотата си? Поне запитаните от нас категорично отказаха, с убеждението, че дори да направят това очакват да бъдат въведени още изисквания.  

   В същото време от Комисията за защита на личните данни уточниха, че дори да бъде подадена жалба, без представяне на сравнителния материал, тя няма да бъде уважена, съответно хората няма да бъдат заличени от списъците, а партиите, нарушили техните права няма да бъдат наказани.