Поради промяна в Генералния план за организация на движението в Асеновград, приет още през 2014 г., тази година на някои от ключовите улици и булеварди в града бяха премахнати някои пешеходни пътеки. На много места обаче, по навик, граждани все още продължават да пресичат точно там, въпреки, че пешеходни пътеки отдавна няма.

На моста на Пазара е един от тези рискови, но удобни на хората участъци, на които те от години са свикнали да пресичат, за да минат от единия край на моста до другия. При условие, че изградените за целта подлези под въпросния мост не функционират, на пешеходците не им остава друго, освен да пресичат натовареното пътно платно, за по-напряко. Доскоро освен на кръговото на Пазара и на пътеката до Пожарната, всеки можеше да пресече и по пътеките на моста, тъй като там имаше обособени такива. Но след промяната в Генералния план за организация на движението, удобните зебри бяха премахнати. Така, както бяха премахнати много други из града, но на които бяха взети мерки за безопасност. На тази, на която наш екип беше днес, мерки за сигурност няма. Липсват метални платна, които да спират безразсъдните пешеходци, които не се интересуват от новия Генерален план на организация на движението в града и даже не са и чували за него.

Логично, след като вече няма пешеходна пътека, липсват и задължителните маркировки – няма знак, няма я и маркираната пътека. Но това не спира този, който е решил на всяка цена да пресече. Точно тук. Нещо повече – той слиза на платното и спира трафика. Без да има право на това. Слиза на платното  защото няма предпазна преграда. Пресича, въпреки, че няма право да го прави. Знаят ли всички пресичащи това? Кой е наясно, че нарушава правилата, но въпреки това пресича и кой не знае и дори не подозира, че ги нарушава, защото реално няма какво да го спре?

Такава е ситуацията ежедневно на поне още няколко места из града. Редно е, то се знае, от комисията по безопасност на движението към Община Асеновград да вземат спешни мерки, преди да се случи непоправимото. Не е ли редно обаче и самите пешеходци вече да осъзнаят, че и те са участници в движението и правилата важат и за тях? 

{gallery}/media/jw_sigpro/users/0000000050/peshehodci mosta na pazara{/gallery}