Проект ” Спри и се прегледай” по Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. вече стартира и в асеновградската болница. Тя е одобрена за провеждане на скринингови изследвания, които са в 3 направления: рак на млечната жлеза, рак на маточната шийка и рак на дебелото черво. От миналата седмица вече има подписан договор с РЗИ-Пловдив за работа по програмата. Оказва се обаче, че в нея не могат да се включат всички желаещи граждани. РЗИ ще изпраща покани за извършване на тези прегледи на хора, на които е установено, че това е наложително. Но въпреки че само разполагащите с такава покана от РЗИ ще могат да се преглеждат безплатно, управителят на МБАЛ –Асеновград д-р Иван Червенков посъветва колкото може повече хора да правят профилактични изследвания, тъй като при конкретните ракови болести заболеваемостта е доста голяма, дори и при млади хора.

  За да може да бъде одобрена да работи по съответните направления е установено, че МБАЛ-Асеновград има необходимите специалисти и апаратура, посочи още Червенков.

  През днешния ден вече бяха регистрирани първите пациенти по програмата, получили съответната покана от Регионалната здравна инспекция. Ако вие не сте сред тях, а желаете да направите въпросната профилактика, е добре да знаете, че тя ще Ви струва не повече от 20-30 лева.