В Асеновград да бъде разкрит Център за младежи с увреждания – за това настояват родители, позовавайки се на необходимостта техните деца да могат да получават специални грижи и възможност за интеграция и след навършване на пълнолетие. Вижте какво споделиха с нас майки, чиито деца вече са пораснали и не могат да посещават функциониращия към момента Дневен център за деца с увреждания в града.

  Хората с увреждания в Асеновград никак не са малко на брой. Според данни за месец септември тази година на Агенция „Социално подпомагане” само тези, които получават социални плащания са над 6600 лица, в т.ч. 230 деца. Месечната помощ за деца с увреждания е 100 лв., като докато завършат училище родителите им получават добавка в размер на 240 лв. След това се получават съответните пенсии за инвалидност и месечни добавки, които са в зависимост от вида и степента на увреждане и се полагат за транспорт, за лекарства и диетично хранене, и др. Тези средства сами по себе си показват, че едва ли са достатъчни за родителите, които трябва да напуснат работа, за да помагат вкъщи на своите вече пораснали деца. Но и самите майки споделят, че всъщност основната причина за желанието им младежите с увреждания да посещават специализиран център е свързана с дейностите, които могат да извършват там.

  Така от Сдружение „Милосърдие” решават да инициират подписка, която трябва да започне да се разпространява в града до края на годината, като призовават всички, съпричастни към техния проблем, да подкрепят инициативата.