Днес, 6 декември, е денят, посветен на Св. Николай, Мирликийският Чудотворец. На тази дата асеновградският храм, носещ името на Светеца, традиционно посреща стотици хора, дошли в църквата, за да се помолят за здраве и да се поклонят пред иконата на един от най-почитаните християнски светци. Празничната литургия в храма бе отслужена от архиерейския наместник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, който поздрави всички присъстващи по повод големия празник и разказа за живота и благородните дела на Св. Николай. Отец Йордан не пропусна да посочи и че Св. Николай се почита като закрилник на всички моряци и пътуващи по вода и припомни, че преди 12 години асеновградският храм получава като дарение котва.

  Три параклиса в Асеновград носят името на Св. Николай Чудотворец, докато църквата е само една. Ето защо тя всяка година на днешния празник посреща стотици хора. Днес отново в храм  „Св. Николай Чудотворец” бе спазена традицията да бъдат раздадени стотици килограми риба. Специално за празника бе приготвена пържена риба, рибена чорба и курбан, а присъстващите получиха и по една рибена консерва.

  Българите приемат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата. Ето защо не е чудно, че Никулден е един от най-големите и почитани празници у нас.