Денят е наричан още Кръстци, Водокръщи, Попова Коледа . Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготвим за голямото кръщене, което предстои.
Сутринта в църквата се отслужва Велик водосвет, т. е. водата се кръщава и освещава. Велик водосвет  се извършва два пъти в годината – в навечерието на празника Богоявление, известен и като Кръщение Господне и Просвещение, и на следващия ден след литургията.

Великият водосвет възпроизвежда освещаването на водата на река Йордан, когато Бог се явява и в трите си лица: чува се гласът на Бог Отец от небесата, който казва: „Този е Моят възлюбен син, в когото е Моето благоволение“, докато синът се кръщава от св. Йоан, а от небето като гълъб слиза Светият дух .С кръщението си Синът Божий освещава водите… Затова вярваме, че богоявленската вода има по-голяма сила – нея християните взимат вместо светото причастие  след края на светата литургия, когато имат за това сериозна причина.

 След отслужването на Великият водосвет, свещениците тръгват да ръсят по къщите за здраве .
Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.