На 6-ти януари /петък/ отбелязваме големия християнски празник Богоявление / Йордановден /. Според вярванията, Бог се явява в своето триединство на Отец, Дух и Син в деня, в който Йоан Кръстител кръщава Исус Христос във водите на река Йордан.

Празникът се чества с особено голяма тържественост в Асеновград. От 6.30 часа в църковните храмове започва богослужение, след което в 8.30 часа с литийно шествие вярващите от всички църкви в града се отправят към пешеходния мост, в близост до който се извършва ритуала хвърляне и улавяне на Кръста Господен.

   И тази година подготовката за празника е започнала от рано, каза за ТВ САТ КОМ Архиерейският наместник на Асеновградска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, който днес беше до мястото, където ще бъде хвърлен Богоявленският кръст на 6 януари. С него бяха представители на общината, военното поделение, полицията и пожарната. Всички те направиха оглед на мястото и обсъдиха възловите моменти, свързани с богоявленския ритуал и с   безопасността на участниците в него. Комисията по организацията на празника реши тази година празничната трибуна да бъде на самия речен бряг / в дясно по течението на реката /.

    Честването на Йордановден се организира от Община Асеновград , Архиерейско наместничество и Военно формирование 24490.

Програма на община Асеновград за Йордановден                                           

 8.30 ч. – Литийно шествие от черквата „Св. Николай Чудотворец” покрай ОУ „Христо Ботев” до пешеходния мост

9.00 ч. – Велик Богоявленски водосвет / До пешеходния мост /

9.20 ч. – Хвърляне на кръста/ До пешеходния мост /

9.30ч. –Тържествено освещаване на бойните знамена на Военно формирование 24490/ пл. ”Акад. Николай Хайтов” /

9.45 ч. – Концерт народна музика с участието на солиста на БНР Любомир Петов и гайдаря Стефан Янев

/ пл. ”Акад. Николай Хайтов”/