По покана на Националната лозаро-винарска камара, издателите на американското списание „Wine Enthusiast“ Джеф Дженсън и Майк де Симоне преди две години са посетили наши лозя и изби и са запознали с културно-историческото наследство на страната .

„Мавруд е един от водещите сортове от червено грозде.´- споделят те и разказват, че виното, което се произвежда е с танинов привкус, което може да стои самостоятелно или да се смеси с международните сортове грозде като Каберне Совиньон, Сира или Мерло. В България се разработват и вина от сорта Рубин, който е създаден в балканската страна.

Легендата разказва, че по времето на хан Крум всички лозя били изкоренявани. Имало обаче една жена, която била запазила няколко лозички и правила от тях малко вино. С напоен от виното хляб тя хранила момчето си до 20– а му годишнина. Момчето израснало силно и смело. Така известният винен сорт получил името си.

Първият Пловдивски панаир, на който Станимака участва, се е състоял през 1892 г. На него градът ни взима участие с първокачествени лози, отгледани специално за случая.