Тази година е шестото издание на глобалния снежен празник, който с всяка изминала година събира все повече привърженици и участници по целия свят. Денят на снега се чества в близо 50 държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят – особено на младите – снежните спортове. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления.

И трите ни големи зимни курорта ще отбележат Световния ден на снега със зимни игри, обучения и състезания. Празникът в Банско и  Пампорово ще е на 15 януари, а в  Боровец – на 14 януари.

Боровец ще посрещне Световния ден на снега днес – 14 януари, като за най-малките гости входът до Борокидс ще бъде безплатен. За всички, които искат да направят своите първи стъпки в зимните спортове, уроците  по ски и сноуборд за начинаещи също ще са безплатни, казват организаторите. 

По време на празника, дневната лифт карта за деца на възраст от 7 до 13 години ще бъде на символичната цена от 1лв, а събраните средства ще бъдат внесени в новия Фонд за подпомагане на детския и младежки спорт „Петър Попангелов и приятели за Боровец”.

Малките планински откриватели също ще могат да научат всичко за лавинната безопасност като се включат в  забавния „Лов на съкровища“, организиран от БАССЕС из Въжения град. Повече за безопасността в планината ще научим и от екипите на Планинска Спасителна Служба, които със своите четириноги помощници ще представят интересни демонстрации. 

Като част от стремежа на „Бороспорт“ да направи зимите забавления достъпни за всички, заедно със сдружение „Един живот“ и сдружение „Спина бифида и хидроцефалия “ по време на празника са предвидени снежни занимания за деца в неравностойно положение.

Пампорово ще се включи в международното отбелязване на Световния ден на снега на 15 януари, съобщиха от “Пампорово” АД. Курортът ще посрещне най-малките скиори и сноубордисти със зимни игри и снежен празник. Световният ден на снега (WorldSnowDay) се провежда като част от дейностите на FIS за популяризиране на зимните спортове сред децата, а Пампорово за поредна година се присъединява към инициативата, уточняват домакините. 
Снежният празник започва от 10 часа на ски център “Студенец”. От “Пампорово” АД канят децата да станат част от зимното приключение. Организаторите напомнят на желаещите да празнуват Световния ден на снега да си вземат шейните и да се облекат добре екипирани. За най-палавите любители на снежните игри ще има изненади и подаръци.
Целта на този снежен ден е да предизвика интерес у децата да се радват на снега и да опознават все повече зимните спортове, обясняват организаторите.
На 15 януари в Пампорово ще се проведе и състезание по сноуборд за деца между 13 и 15-годишна възраст.
За всички деца от 7 до 15 годишна възраст, които тренират сноуборд и имат желание да се развиват и усъвършенстват уменията си в този спорт, ще бъде организирано набиране на участници за новата детска сноуборд школа към Ски клуб Пампорово. Желаещите да се включат могат да получат повече информация в специално изградената палатка на ски център “Студенец” от 10 до 12 часа на 15 януари.

В Банско  ще посрещат скиорите и сноубордистите на възраст под 12 години със символичната цена на дневните лифт карти от само едно левче. Студентите и учениците ще могат да използват въжената кабинка срещу 10 лева за карта.

Световният ден на снега е една от ключовите инициативи на ФИС за насърчаване на заниманията на сняг като една здравословна почивка през свободното време, особено за младите хора. Ежегодният зимен фестивал за децата и техните семейства е шанс да откриете нещо ново, време да се забавлявате в и на снега, начин да си създадете прекрасни спомени.