Търговци на плодове и зеленчуци припомнят, че за трябва да се внимава с избор при наличие на минусови температури. Вероятността да попаднем на замразена и некачествена стока е много голяма.
Васил Кържев , дългогодишен търговец в кооперативния пазар в Асеновград сподели, че плодовете и зеленчуците, които съдържат по-малко захари са най-капризни при зимни условия. Той каза, че е много трудно да познаем плодовете и зеленчуците, които са били замразени, имат добър търговски вид, но не стават за консумация. Доматите и краставиците лесно можем да познаем, че не стават за консумация след размразяване, защото те са потъмнели и скоро след това стават на каша, допълни търговецът.
Специалистите напомнят,че винаги съществува риск, когато зеленчуците и плодовете не са щателно измити преди тяхната консумация.
Колкото е по-дълъг пътя на храната ни до нас във времето и пространството, има толкова повече рискове.
Оглеждайте добре плодовете и зеленчуците, преди да ги купите. Прекалено едрите не будят доверие, най-вероятно са тъпкани с нитрати.
Несвойствена миризма, необичаен цвят и размер трябва да ви карат да се замислите дали да ги купите, предупреждават търговци.