Денят на родилната помощ или както го наричат още Бабинден беше отбелязан подобаващо в родилното отделение на асеновградската болница. Бабинден всъщност е утре, но в МБАЛ Асеновград тържеството се отбеляза днес. На празника присъстваха всички лекари от гинекологично отделение, акушери, помощен персонал, както и представители от Община Асеновград – кметът д-р Емил Караиванов, зам. кмет Мария Вълканова и други гости.

По традиция най-младата акушерка подаде на шефа на родилно отделение д-р Червенков сапун и кърпа, с които той символично се изми, изричайки:  „Както сапунът се плъзга, така по-лесно да се раждат бебетата”.

Д-р Червенков пожела на своите колеги по-малко проблеми и неприятни моменти в работата и сподели радостта си от постигнатото заедно с екипа, с който поддържат едно високо ниво на истинска европейска болница.

Той благодари за присъствието на представителите от Общината и за тяхното съдействие в работата на болницата.

Акушер-гинекологът разказа пред нашата камера за драстичното повишаване броя на секцио раждания, но това е навсякъде, не само в нашата болница, сподели още д-р  Червенков. 12 акушерки, 6 лекари, от които двама са специализанти, работят в родилното отделение. Разполагаме с достатъчно брой кувьози, само екстремната недоносеност не е обезпечена, уточни специалистът и допълни, че за щастие в нашата болница няма изоставени бебета.

През 1987г. се е родило първото бебе, на което докторът е помогнал да се появи на бял свят и е бил незабравим момент, спомни си д-р Червенков.

378 е броят на родените бебета в асеновградската болница за 2016 г.,  като разликата с броя на бебетата от 2015 г. е много малка.

Повече за събитието гледайте в рубриката „Тема от деня” веднага след новинарската емисия „Дневник” в 19:30 ч. и  22:00 ч.