Има възможност България да бъде включена в квотата за внос на сирене за САЩ. Такова споразумение беше постигнато по време на преговори между Съединените американски щати и Европейския съюз, проведени в рамките на Световната търговска организация, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

Споразумението ще даде възможност България и Румъния да бъдат включени в квотата за внос на европейско сирене в САЩ. Тази квота ще даде възможност на двете страни да внасят сирене в Съединените американски щати при намалено вносно мито. Тези, които желаят да извършват износ по това направление, ще трябва да се снабдят със съответния лиценз. Кандидатите трябва да докажат, че са изнасяли продукти от въпросната квота за САЩ за период от поне една от последните три календарни години и че определеният от тях вносител е дъщерно дружество на заявителя. Заявленията за лиценз трябва да бъдат придружени и от декларация от определения вносител, който да удостоверява, че е избираем съгласно действащите за тази дейност правила в Съединените американски щати. Заявления за такива лицензи се подават в Държавен фонд „Земеделие” в София.

Подробна информация за схемата „Износ на сирене за САЩ” в рамките на квотата, както и пълен списък на продуктите по това направление, заинтересованите лица могат да получат на сайта на Държавен фонд „Земеделие” или на място в главната дирекция на фонда в София.