Днес Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на община Куклен Димитър Сотиров. Отстранен е и неговият заместник Иван Апостолов. Искането беше внесено от прокуратурата след повдигнати обвинения срещу кмета и заместник-кмета за длъжностно присвояване и престъпления по служба. Делото днес е гледано при закрити врата, като причината за това е използването на специални разузнавателни средства в хода на събирането на доказателства срещу Сотиров и Апостолов.

      Димитър Сотиров караше трети мандат като кмет на община Куклен. Той беше арестуван в края на миналата седмица по ред обвинения за неизгодни сделки, щетите от които възлизат на 740 хиляди лева, и за присвояване на общински пари чрез документна измама в размер на 50 хиляди лева. На 20 август беше освободен срещу парична гаранция от 10 хиляди лева. Заедно с него беше освободен и Иван Апостолов срещу парична гаранция от 5 хиляди лева.

    Заместникът му Иван Апостолов също беше обвинен, че се е възползвал от поста си, като е накарал хора да му работят без пари на негов частен строеж. Той е обвинен и за длъжностно присвояване в размер на 3 385 лева.

         Вчера бившият вече кмет Димитър Сотиров сам определи кой да поеме община Куклен след него. Това е вторият му заместник Костадин Павлов.

        Решението на Окръжен съд Пловдив за отстраняване на Димитър Сотиров и Иван Апостолов от длъжност подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативния съд.