Приключи първия етап от изграждането на регионалния център за твърди битови отпадъци за общините Асеновград, Първомай, Садово, Куклен и Лъки. Общата площ на депото е 323,10 дка, като към момента са изградени две клетки за отпадъци. Едната е с капацитет 150 000 м³ – за битови отпадъци, а другата – 75 000 м³ – за строителни отпадъци.

Предвижда се, освен готовите вече клетки, на тази площ да бъдат изградени и нови, каза кметът Караиванов. Предвидени са и административни сгради за обслужване на центъра. Изграден е басейн, в който постъпва инфилтрата от отпадъците. Намерението на ръководството на общината е да започне осъществяване на проекта за пречиствателна станция, в която този инфилтрат да се обработва, както и другите отпадни води на Асеновград.

         До момента дейностите по проекта са финансирани в размер на над 4,5 млн лв по програма ПУДООС. Довършителните дейности по реализацията са факт и предстои да започне експлоатация на депото, каза Караиванов. Наемането на работници ще започне след осъществяването на разчет за щатните длъжности. Засега на депото работи само охрана.