Благотворителна изложба- базар на мартеници бе открита днес в Историческия музей в Асеновград. Тя носи името „Баба Марта бърза…“. Мартеничките и другите произведения, със същата тематика, са изработени от децата на Дневен център за деца с увреждания в града, както и от малките творци от Целодневна детска градина „Дружба“.
  
Изложбата ни потопи в чудната бяло- червена красота, сътворена от децата. Давайки път на своите творчески идеи, те бяха изработили сърца, щъркели, гривни, както и традиционните „Пижо и Пенда“. Някои от малчуганите споделиха, че мартениците се правят от бяло и червено, защото първият цвят е символ на свободата, а вторият- на кръвта на загиналите за нея борци. Децата разкриха, че никак не е било трудно да изработят произведенията си, тъй като в подготовката са им помогнали техните учители.
  
Освен различните мартеници, малките асеновградчани носеха и кукерски маски, които сами са сътворили. Организаторите разкриха, че всички събрани средства ще се дарят на децата от Центъра за деца с увреждания в нашия град. Изложбата- базар бе открита предпразнично, а официален гост на събитието бе заместник- председателят на Общински съвет Асеновград Божидар Носиков.
  
След като приключи откриването, всички посетители в Историческия музей изпълниха един стар родопски обичай. Носейки метални дрънчащи предмети, те обиколиха сградата на музея с думите „Бягайте змии и гущери, Баба Марта идва!“. Според традицията, така се прогонват злите сили. След това, самата Баба Марта ги изненада, като им подари по един сувенир от геврече за берекет и чесън за здраве. Децата изпълниха специално за нея кратка програма от мартенски стихотворения, песнички и танц на пролетта.
  
Благотворителната изложба- базар ще остане в Историческия музей в Асеновград до 28.02.14 г..