Годишния отчет на Общинската програма за опазване на околната среда приеха общинските съветници на мартенската сесия. Разчетът дава информация за събирането и извозването на битови отпадъци, извършвани през 2017 година, съгласно два договора – за територията на Асеновград и за населените места, както и за сключения договор с фирма „ЕКОКОЛЕКТ” АД за организиране на система за разделно събиране на отпадъци от опаковки на територията й, по който Общината няма ангажимент за финансиране от бюджета.
И още акценти от отчета:
На територията на община Асеновград има разположени 239 съда за разделно събиране на отпадъците, 4 типа контейнери – жълт контейнер е предназначен за събиране на чисти опаковки от хартия, пластмаса и метал, зелен контейнер – за събиране на опаковки от стъкло-стъклени бутилки и буркани, кафяв контейнер – за събиране на опасни битови отпадъци и контейнер за битови биоразградими отпадъци.

Съгласно новите законови изисквания има сключен договор за сътрудничество с „Екобатери” АД- гр. София за „Организиране дейностите по разделно събиране, съхраняване и предаването за предварително третиране, рециклиране, оползотворяване и/ или обезвреждане на негодни за употреба батерии и акумулатори, образувани на територията на община Асеновград“. Към момента са разположени 51 съда за събиране на портативни батерии в административни сгради и други обекти на територията на община Асеновград. През миналата година бяха събрани общо 30 кг. отпадъци – батерии и акумулатори.

Три поредни години Община Асеновград има сключен договор за „Разделно събиране на отпадъци от излязло от употреба електричество и електронно оборудване „/ИУЕЕО/. През 2017 г. количествата такъв отпадък в общинска администрация са 615 кг., приети количества луминесцентни лампи от общинска администрация са 27, приети количества тонер касети от общинска администрация – 485 кг.

С заповед на кмета са определени местата за разполагане на необходимите елементи на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки и масово разпространени отпадъци за община Асеновград. За град Асеновград – 40 съда тип”лодка”, 930 контейнера тип”бобър”, 2400 контейнера тип „кука”. Количеството на извозените от системата за разделно събиране отпадъци и получените отпадъци от опаковки, за периода 2017 г. е: 130,580 тона.

„Може би, еколози тепърва ще правят анализи какъв е точно ефектът и какво още може да се направи, но данните за събраните отпадъци по този договор на територията на община Асеновград никак не са лоши.”- коментира кметът Караиванов и посочи резултати: получени отпадъци от опаковки, подлежащи на рециклиране – общо 37,543 т., в това число хартия– 11,815 тона, пластмаса– 6,648 т., стъкло –– 19,080 т. Жълти контейнери–111,500 т, зелени контейнери – 19,080 т. Извозени отпадъци от контейнеритетип „бобър” – 16 864, 980т;

Община Асеновград има сключен договор за изготвяне на Актуализация на Програмата за управление на отпадъците, с период на действие 2016 – 2020 г., съобразена с Националния план за действие 2016 – 2020 г.

През годината се почистваха всички констатирани замърсени с отпадъци площи в населените места на общината, което се извършва целогодишно по сигнали на граждани и проверки на администрацията.

Община Асеновград извършва и периодичен контрол върху:
– предоставено ползване „тротоарно право” при строителни и ремонтни дейности;
– нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци;
– изпълнение на графици за сметосъбиране и сметоизвозване.

През 2017 г. Община Асеновград беше бенифициент по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020” и има договор за Актуализация на общинската програма за качеството на атмосферния въздух, със срок за изпълнение до 15.04.2019 г.

В отчета се посочва, че за намаляване на емисиите от битовото отопление в Асеновград през 2017 г. е спомогнало разширяване газификацията на битовия сектор, при което се наблюдава намаляване на емисиите от стопанския сектор вследствие на газифициране на голяма част от съоръженията – паровите централи в промишлените предприятия, находящи се на наша територия. Същите имат разработени собствени планове за мониторинг.

Емил Караиванов посочи: „Тревогата ни е, че и през 2017 г. битовият сектор остава един от основните замърсители през есенно – зимния сезон, поради повсеместното използване на твърди горива. Това оказва влияние върху качеството на атмосферния въздух, най- вече в емисиите, свързани с локално битово отопление, както и от емисиите на амортизирани двигатели на автобуси за обществен транспорт, тежкотоварни транспортни средства, движещи се по пътната мрежа в общината.”

Община Асеновград чрез общинско предприятие ”Третиране и депониране на битови и строителни отпадъци” има сключен договор с фирма ”Булплан 2000”ООД – гр. Пловдив за извършване на собствен мониторинг.

Община Асеновград има разработена „Програма за намаляване нивата на замърсяване с фини прахови частици и кадмий и достигане на установените норми в атмосферния въздух, с План за действие 2016 г.-2019 г.”.

През 2017 г. Община Асеновград продължи ангажиментите си по обработка на безстопанствени кучета. Заради извънредни обстоятелства администрацията бе принудена да сключи два договора за тази дейност – първо със „Зооветеринарен комплекс” – гр. Пловдив и след това с ОП „Благоустрояване“ – гр. Димитровград. През 2017 г. съвместно със служители на Община Асеновград бяха проведени 15 акции по улов и обработка на безстопанствени кучета. Общият брой на уловените, кастрирани, ваксинирани и обработени кучета заминалата година е 42 бр. През годината има само 3 бр. осиновени домашни любимци /кучета/. До края на 2017 г. в Община Асеновград има регистрирани общо 50 броя домашни любимци.

Кметът д-р Караиванов допълни, че на заседание на НСОРБ бе обсъден и одобрен проектът за Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България, която бе разработена от Министерството на земеделието, храните и горите. Програмата въвежда регионален принцип при изграждането и издръжката на приюти и при провеждане на мерки за кастриране, маркиране и ваксиниране при целево финансиране от републиканския бюджет. Местните власти настояват за включване в Националната програма на превантивни мерки с цел засилване на контрола по спазване на законовите разпоредби по регистрация на домашните любимци, плащането на местния данък и грижата за тяхното здраве и поведение, в т.ч. чрез съвместни проверки от органите на областните дирекции по безопасност на храните, полицията и местните власти.

На вчерашното заседание на Общински съвет – Асеновград бе приет годишният отчет за изпълнение на мерки по общинската програма за опазване на околната среда.