Над два часа на площад „Акад. Николай Хайтов“ в Асеновград се надиграваха любителски колективи за народни хора и танци от Асеновград, Пловдив, Хасково, Божурище и село Брестовица.

       Градът-домакин, който е с утвърдени традиции в българската фолклорна самодейност, се представи с 3 от общо 4-те си танцови фолклорни състави, а именно: „Ади“с ръководител Аделина Кърчева, „Асеница“с ръководител Диляна Курдова и „Станимака“, ръководен от Снежана Станкова. В надиграването се включиха и гостуващите състави – „Веселие“ – Пловдив с ръководител Веселин Кутрянов, „Фъртуните на Миш“ – Хасково, ръководени от Мишо Кадиев, ансамбъл „Тракийци“ – Брестовица с ръководител Ангел Анелов и и ансамбъл „Хоро“ – Божурище с хореограф Митко Михалков.

   Празникът на хорото даде възможност на зрителите да станат свидетели на пищни и кръшни хора от всички фолклорни области на България, на голяма артистичност, висок градус на настроение и танцови умения у всички представили се състави.

 Зам.-кметът Мария Вълканова връчи грамоти на всички състави за участието в Празника на хорото – част от събитията, посветени на Деня на народните будители.

Танцьорите получиха и сувенири за спомен от община Асеновград. Празникът завърши с дълго хоро, в което се включиха всички участници и публиката.