Църковните календари на БПЦ-Българска патриаршия и на Пловдивската света митрополия за 2013 година – джобен и стенен вариант, се продават вече в православните храмове в страната.

Тази година джобният формат на църковния календар на синодалното издателство на БПЦ излиза в по-голям размер, 10/14, с цел да бъде по-четивен и с допълнителен пети цвят (златен) с цел да се предотврати неговото фалшифициране, а стенният е с обичайния формат 50/70. Календарите могат да се закупят от православните храмове в страната на цена 1,50 лв. От патриаршията призовават   всички православни християни да използват именно тези издания на църковния календар. Тези календари са издадени с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и Св. Синод на БПЦ и като издание на БПЦ-Българска патриаршия те съдържат точно и правилно упоменати църковните празници и датите, на които се честват в БПЦ.

    Освен тези православни календари, също с благословението на патриарх Максим, е издаден и православния календар /джобен формат на цена 1 лв/ на Пловдивската света митрополия. Тази година на корицата му е изображение на новопостроения храм ”Свето преображение Господне” в ЖК ”Тракия” – Пловдив. В календара са включени и фотоси на обновения митрополитски храм ”Св. Марина” и две снимки от посещението на руския патриарх Кирил и българския патриарх Максим в Пловдив.

      От православните календари на БПЦ-Българска патриаршия и на Пловдивската митрополия е видно, че през 2013 година Възкресение Христово ще бъде на 5 май, а вторият ден на Възкресение ще съвпадне с Гергьовден. Цветница ще празнуваме на 28 април,Спасовден – на 13 юни, а Петдесетница – на 23 юни. Задушниците ще бъдат както следва: Месопусна – на 9 март, Черешова – на 22 юни, Архангелова – на 2 ноември.