На днешния ден Православната църква отбелязва Неделя след Петдесетница – Петрови заговезни. Това е последният ден, в който християните могат да ядат месо, от утре блажното е забранено до Петровден. Седмица след Петдесетница православният свят навлиза в нов постен период – Петровите пости. Наречени са още „Апостолски“ . В деня преди началото на период за пости се отбелязват така наречените заговезни, т.е. спира консумацията на яйца, месо, мляко и млечни продукти.
Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност, а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.
Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година. Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това.
Режимът на Петровия пост е облекчен – пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино. Ако 29 юни, празникът на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се разрешава риба, а ако 30 юни съвпадне със сряда или петък се разрешава само да се яде постна храна с олио и вино. Макар и кратки, по време на тяхната продължителност има други християнски празници. Еньовден ( 24 юни) е празник, свързан с деня на лятното слънцестоене. Познат е още и като „сред лето“. В началото е бил чисто езически празник, който Църквата е обединила с честването на рождение на св. Йоан Кръстител. Тогава се събират билки, палят се огньове, къпе се на изгрев слънце. Покрай всичко това за този ден има и предостатъчно вярвания, разпространени из цяла Европа. Във всички тях има три основни идеи – значението на лечебните растения, защитния характер на огъня и пречистващия ефект на водата.