Бъдни вечер е един от най – вълнуващите моменти, които очакваме и за които се подготвяме старателно. А важна част от празника е именно подготовка, в която всяка домакиня влага сърцето си, за да зарадва любимите си хора, когато вечерта се съберат около масата. Менюто се обмисля и подготвя в продължение на няколко дни, но все пак ето и няколко идеи какво да сложим на масата: ако следвате традициите на трапезата тази вечер трябва да сервирате нечетен брой постни ястия. Най-малко 7, може 9, 11 и т.н, но задължително нечетен брой. Може да обогатите менюто си със салати – например зимна салата с моркови, целина и червено цвекло; салата от червено цвекло и орехи; салата от кисело зеле; бобена салата; шарена туршия. На трапезата за Бъдни вечер задължително трябва да присъства боб или някоя друга бобена култура, смятани за символ на плодородието. Може да подготвите боб чорба, леща яхния, боб на фурна, смилянски боб. Може да се спрете на праз с ориз, постни лозови или зелеви сарми, пълнени постни чушки / пиперки с ориз или боб, кисело зеле с ориз на фурна
Десертът също има важна роля на празничната маса. Може да спазите традициите и да сервирате баница с тиква, баница с ябълки, печена пълнена тиква, пълнени печени ябълки.
Неизменно на масата трябва да има содена питка, в която да сложите паричка.
На трапезата трябва да има още чесън и лук, както и неначупени орехи.
Най-важното, което задължително трябва да присъства на празничната маса, със сигурност е обичта, разбирателството и усмивките по лицата на цялото семейство.
Хубав празник!