Традиционното или новото, родното или чуждото, обичаи или нововъведения – всички тези избори прави всеки, изправен пред дилемата – дали през утрешния ден да отпразнува Трифон Зарезан или Деня на влюбените. Разбира се за някои такава дилема не съществува и те са категорични в избора си на един от двата празника. За тези обаче,които все пак се колебаят, ние сме подбрали определени предимства и недостатъци на честването на Св. Трифон и Св. Валентин, като първо ще изброим положителното и при двата празника:
– Денят на лозаря е посветен на любовта на българина към поминъка от незапомнени времена – лозята и най-вече към виното. Традициите, свързани с този празник са повече от интересни и забавни – зарязването на лозята, скритият символ при поливането на клонките с руйно вино, а специално в Асеновград – потичането на вино от чешма, конкурси за най-добро такова питие и съпътстващите го мезета, любими на българина. И като един типично български празник той върви ръка за ръка с народни веселби, музика и танци.
– И при Деня на влюбените присъства елементът с виното, като любовен елексир, а тук определено любовта е на пиадестал. Когато се почита Св. Валентин се обръща внимание на привързаността на хората един към друг, правят се подаръци, чиято размяна привлича влюбените, особено по-младите. Празникът се приема като повод човек да разкрие чувствата си и да се опита да донесе радост на своя любим.
Колкото до недостатъците: при Трифон Зарезан може да се каже, че празникът се отбелязва за втори път – тези, които са го отпразнували по нов стил на 1-ви февруари,обикновено не го повтарят, а и понякога култът към виното води до прекаляване с алкохола, което опорочава самия празник. При Св. Валентин пък се обръща прекалено голямо внимание на материалните подаръци – отвсякъде ни заливат плюшени сърчица и рози, не можем да пропуснем и фактът, че празникът действително не е характерен за нашите географски ширини и е типичен пример за това как навлизането на нови традиции за съжаление измества старите родни такива.
И все пак нищо не пречи утре да отдадете своята почит едновременно както към виното, така и към любимия човек.
Иначе по-голямата част от запитаните от нас асеновградчани днес споделиха, че утре ще отбележат празника на влюбените. Едни от тях – за да прекарат приятни моменти със своите половинки, други – просто, за да не се почувстват те пренебрегнати на празника.