Днес е първата Задушница за годината, която е винаги преди Неделя месопустна (Месни заговезни) и на която християните извършват помен в памет на мъртвите. На този ден близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

В храмовете се отслужват заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали православни християни. Записват имената на свои покойни близки за споменаване в заупокойните молитви по време на литургията и панихидата, отслужвани в храмовете.

На Месопустна Задушница църквата се моли и за загиналите при бедствия, войни и убийства, внезапно починали или останали без погребение.

За помена се приготвя варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.
На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.

През 2019 г. Задушниците са три – Задушница преди Неделя месопустна (2 март), Черешова задушница (15 юни) и Архангелова задушница (2 ноември).