При пълна зала с почитатели на театралното изкуство, започна Националният фестивал на любителския театър в Асеновград. От 12 април до 10 май Асеновград ще е домакин на първият за града ни фестивал, наречен „Театър за ценители”. Идеята за провеждането му е на местната самодейна театрална трупа „Работилница за мечти“, спечелила безусловната любов на асеновградската публика.

Сцената на Военния клуб в Асеновград вдигна завесите си за първата гостуваща постановка от програмата на фестивала – театрална трупа „Жар“ от Велико Търново със спектакъла „Бар Роза и венец“ от Джон Пристли.

„Надяваме се да има голям интерес и много посещения на фестивала, защото това е ново за нашия град. Надваме се постановките да бъдат харесани, да „запалим” повече хора с идеята за театъра, да идват по-често на театър, да могат да оценят театъра, неслучайно сме нарекли нашия театър „Театър за ценители“. Това каза Лили Станчева, една от актрисите на асеновградската трупа.
Специален гост на откриването на фестивала беше асеновградчанинът Петър Тосков, актьор в Драматичен театър Пловдив. Много се радвам че тези млади хора с толкова любов правят този фестивал. Защото натам трябва да се върви. Професионални театри, както и болниците, както и филхармонията, станаха търговски дружества, каза той пред камерата на ТВ САТ КОМ. Проклет да е този, който го направи! Най-важно е да запазим чистотата на духа, а това става като се прави ето такова нещо – такъв фестивал, не користно, не за пари. Тези хора не желаят нищо, те искат просто да представят онова, което са направили, да покажат своя труд, да бъдат аплодирани ако заслужават, и да се срамуват от това, ако са направили нещо лошо, каза още актьорът.

Е. Граматикова