Днес в Асеновград стартираха честванията, посветени на Съединението, с поклонение пред паметната плоча на Пере Тошев. Честването започна с приемане на почетната рота от заместник командира на военно формирование 24490 подполковник Красимир Ташев. Слово за събитията от 1885 г. изнесе доц. д-р Иван Джамбов от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Той разказа за делото на Пере Тошев, който с помощта на Спиро Костов и Владимир Кусев организира в тогавашна Станимака подразделение на БТЦРК, имащ за цел освобождаване на Македония и Одринско. В Пловдив Пере Тошев е куриер на БТЦРК и взима участие в Съединението, като е един от четниците завзели градската поща.

Програмата по случай Съединението на България продължи в следобедните часове в селата Конуш и Новаково. От 16.00 ч. в с. Конуш се поднесоха цветя пред паметната плоча на участниците в Конушенската чета, взели участие в историческия акт, а след това беше и поклонението пред паметника на поп Ангел Чолаков в с. Новаково.

Утре, 6 септември, от 11.00 ч. на площад „Акад. Николай Хайтов” фолклорен ансамбъл „Капитан Петко войвода” при ТД „Родопи” с худ.ръководител Христина Анастасова ще поднесат на асеновградчани и гостите на града празничен концерт. Историческият музей ще бъде с вход свободен за целия ден на Съединението.