Архангелова Задушница се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден. Тази година това общо възпоменание на мъртвите се пада в събота, 2 ноември.
Архангеловата Задушница се различава от другите Задушници по това, че на този ден отдаваме почит и към загиналите за освобождението на България офицери и войници. По тази причина се нарича Мъжка Задушница.
На Задушница не се върши домакинска работа ‐ чистене, пране, шиене, а само се приготвя храна.
По традиция на този ден християните измолват Господ да прости греховете на близките им покойници.
На Задушница посещаваме гробовете на нашите близки- преливаме ги с вода и вино ,прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя.
Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.
В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), , дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс.
Същият ден в църквите се отслужват заупокойни служби, а камбаните бият траурно.
Наричаната още Голяма задушница, Архангеловата Задушница е третата, последна за годината.