Пречиствателната станция за отпадни води в Асеновград, на стойност близо 26 000 000 лв,. не работи, каза кметът в интервю за ТВ САТ КОМ. Тя е съоръжение, което е необходимо за работата на всяко населено място, целта на което е да се пречистват отпадните води на града, до степен на речна чистота и да бъдат заустени по определен начин. Тя бе открита в предизборния период – октомври месец, но не работи, каза още той.

„Отидохме, видяхме, пратил съм и комисия, която да обследва нещата, запознал съм и Министъра на околната среда и водите, тези дни ще докладвам и на Министър-председателя за състоянието. Там проблемът е много сериозен. Той, в сравнение с проблема за повишаване на промила, промилът е просто детска играчка. Тук става дума за 26 млн. лева. Почти толкова имаме да връщаме като дълг на общината и финансови корекции.

Дългът ни е ясен. Всеки ден идват различни финансови корекции, неверифицирани разходи, получаваме писма. Там търсим начини и форми да се справим, но при Пречиствателната станция за отпадни води проблемът е доста сериозен. Там вече в законовите срокове, когато е трябвало, когато Общината като възложител е могла да предприеме действия, със законови начини да принуди изпълнителите да си довършат работата, е пропуснато. Тя (станцията) е вече наша, но не работи. Пратихме писмо до изпълнителите да отстранят нередностите, някои от тях се отзоваха, но се стига до „Ако обичате! Моля ви!… и т.н.” Нямаме законови лостове с които да ги принудим.

Не е добра ситуацията и с облагородяването на кв. Запад, но там имаме законови лостове да принудим фирмата изпълнител да си свърши работата. Проблемът е, че няма комуникация между различните модули на пречиствателната станция с командното табло. Няма връзка. Някои от фирмите пратиха хора, които да си довършат работата, но това е на тяхна добра воля. Когато е действащо съоръжение ние трябва да го предадем на Водоснабдяване и канализация, понеже това е скъпоструващо като поддръжка съоръжение. Те имат пари да го поддържат, тъй като ние като граждани плащаме там таксите за водоснабдяване и канализация. А за нас (Общината) то е финансова тежест. Необходимо е като съоръжение, но е скъпо за поддръжка. Наели сме сериозен юридически екип, който работи с Общината, както и юристите на Общината оказват съдействие да преодолеем ситуацията. Смятам, че ще се справим, но с доста усилия.“, каза в заключение кметът.