Плакет и поздравителен адрес от името на кмета Христо Грудев и Община Асеновград и 300 лв. от Общината, поднесе днес на рожденика столетник Идриз Байрямов, зам.-кметът Тамер Бейсимов.

По повод столетието му, като ветеран от войните, със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, той бе награден и с юбилеен медал „75 години Втора Световна война“. 100-годишният редник от запаса получи и почетна грамота от министъра на отбраната. Наградите му връчи майор Григоров от асеновградското военно поделение.

От името на Централния Съвет на съюза на ветераните от войните, председателят на съюза на ветераните от войните гр. Пловдив Атанас Хаджиев връчи на дълголетника Идриз Издризов поздравителен адрес, шалче, два тома с разкази от поредицата „Ехо от войната“, написани от ветерани от Втората Световна война, с посвещение до асеновградския столетник. Освен това получи и плакет на Централния управителен съвет на съюза на ветераните от войните и календар на съюза със снимка на ветерани от честването на 75-та годишнина от сражениято при Страцин и Стражин.

Роден в село Сполука, Русалско, бай Идриз Издризов, който днес навършва достолепните 100 и започва своята 101-ва годишнина, има 7 деца, 13 внуци и 17 правнуци. Служил 3 години в Крумовград, Гюмюрджина, воювал за Германия през 1942 г., тъй като по това време България е неин съюзник. Помни и разказва спомените си от войната в окопите, за страха на румънските войници от българските, как ги черпели, спомня си за някой Джамбов, който бил „страшен военен“, предава разказите му неговата внучка  Шери. Помни че в Гърция имало много чакали и ясно си спомня как са виели по цели нощи. Тогава за пръв път вижда и морето.

Спомня си и гладните времена тогава, когато на човек се полагало по 3 кг. брашно. Бил хлебар в селото си.

В Асеновград купува къща през 1970 г., когато жена му Айше се разболява и се налага да слезнат от Родопите в Асеновград до децата си, да се грижат за нея и да се лекува.

Не пие никакви лекарства, разказва вместо него внучката му. С идеално кръвно налягане – 120/80, не посещава лекари, освен когато има лека настинка. Обича да си хапва сладко и въпреки солидното количество години, натрупани зад гърба си е запазил и чувството си за хумор, като споделя, че ако е предполагал, че ще живее толкова дълго, е щял да си вземе още една баба за жена.

Обича да гледа телевизия, гледа филми, сериали, полежава в повечето време, но и обича да излиза. Ходи навън, излиза по двора, сяда и понякога и поляга на близката автобусна спирка, споделя внучката, хората често мислят, че му е лошо, викат Бърза помощ, а те идвайки по сигнал, само отчитат прекрасното му кръвно налягане и разбират, че бай Идриз е в цветущо здраве, само малко е излязъл на въздух.

Внуци и правнуци идват да го видят най-вече на Байрям, иначе ежедневните грижи за него полага внучката. Тя го гледа вече 5 години, заедно с малкото си дете, което от скоро е на детска градина.

Миналата година лятото посещава родния си край, за да присъства на традиционната молитва за дъжд, казва Шери.

Да е жив и здрав му пожелаваме и ние от ТВ САТ КОМ!