Община Асеновград ще има възможност да достави топъл обяд до дома на уязвими граждани, които поради бедност и продължителна социална изолация, в условията на обявената извънредна ситуация, са затруднени да осигурят сами прехраната си. Това може да се осъществи чрез кандидатстване по проект от 1-ви май до 19-ти юни. Проектът е под наслов „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“. Целта е чрез него да бъдат включени 200 нуждаещи се от най-уязвимите групи, сред които самотни възрастни, трудно подвижни лица и други. Общият размер на средствата, за които се кандидатства, е малко над 19 000 лева.
Този проект е насочен към хора с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето в което са поставени под задължителна карантина, но от него могат да се възползват и уязвими лица, в това число и възрастни над 65 г. с ниски доходи или такива с трайно увреждане. Така програмата за осигуряване на топъл обяд, която изтича за част от потребителите в края на април, ще продължи, но при този проект изискванията са повече, уточняват от Общината. За да се определят хората, които ще имат право да се възползват от проекта, ще се използва информация от доставчици на социални услуги и институции, сигнали от граждани, подадени по телефона или на Портала за сигнали в сайта на Общината. Ще се изготвят ясни критерии за подбор, като приоритетно ще бъдат обхванати най-нуждаещите се, засегнати в най-голяма степен от извънредната ситуация. Храната ще се приготвя в деня на доставката, опакована със съдове за еднократна употреба, допълнително поставени в пакет.
От Общината информират още: „В рамките на настоящата услуга се предвижда закупуването на хранителни продукти за приготвяне на топъл обяд в работни дни (супа, основно ястие, 2 филии хляб и при реализирани икономии веднъж седмично десерт). Приготвената храна ще се доставя ежедневно до дома на потребителите, в работни дни. При наличие на икономии, в почивните и празнични дни, ще се осигури и годна за директна консумация храна (консервирана или пакетирана). Ще се извършва допълнителна подкрепа за целевата група, като закупуване на хранителни продукти или такива, от първа необходимост, със средства на потребителите, или с други, различни от тези, по програмата. Няма да се допуска доставка на храна, приготвена от предния ден”.
Междувременно, Община Асеновград съвместно с БЧК, стартира и раздаването на допълнително продукти за още 230 жители на града и селата. Помощният пакет ще бъде еднократно раздаден отново по домовете на потребителите. Тази дейност е планирано да приключи до 16-ти април.