Производителите на ягоди от Пловдив и региона предпочитат да реализират сами продукцията си. Причината е, че борсите и големите вериги не предлагат добри условия за малките български производители, които отглеждат сезонни плодове и нямат възможност целогодишно да зареждат хипермаркети.

Преди 4 години Иван Дачев решава да се занимава с отглеждане на ягоди. Той купува 5 дка земя в близост до Пловдив и засажда различни сортове. Залага на италиански разсад – алба, клери и бела руби, които имат чудесни вкусови качества и добър търговски вид.

Стремим се да реализираме продукцията си на наши пазарни пространства, като крайна цена, защото на борсата, ако я реализираме, няма да имаме никаква печалба“, казва той.

Според него добивите никога не могат да се предвидят, защото земеделските производители са зависими от климатичните условия. Тази година е имало вечерни минусови температури по време на цъфтежа, което е попречило за по-добрата реколта.

„Направихме експериментални оранжерии по германска технология, която се вдигат и свалят лесно, но все още не може да гарантираме сигурен добив.“, обяснява производителят.

До момента Иван Дачев е инвестирал около 100 хиляди лева в създаването на съвременни оранжерии за отглеждане на ягоди, в производството на плодовете, заплащане на труда на берачи и реализацията на продукцията. Той се надява собствениците на малотрайни насаждения да бъдат субсидирани от държавата, за да продължават да развиват българско земеделие.