С началото на горещините все по-често можем да срещнем влечуги навън, особено сред природата. Нерядко обаче се случва да ги видим и на доста необичайни места, като например в центъра на града. За такъв случай ни сигнализира асеновградчанин, срещнал змия на пешеходната зона на Асеновград.

Змията е снимана в късния следобед на неделния ден на централната улица на Асеновград, близо до пешеходния мост. Баща с малко дете са се натъкнали на влечугото, докато се разхождали. Детето видяло змията в последния момент, иначе щяло да мине през нея, докато карало колелото си. Въпреки първоначалното любопитство, проявено от малчугана, срещата със змия не е най-доброто изживяване за едно дете, разказва бащата. Той бе категоричен, че без колебание би уловил влечугото, ако то не се е скрило, докато измести детето на безопасно място. Според него змията е още бебе и най-вероятно някъде има гнездо.

След запитване до градската управа стана ясно, че при подобни ситуации е необходимо гражданите да подадат сигнал до отдел „Екология и околна среда” към Общината, за да се предприемат съответните действия.

Запознати и любители на змиите коментират, че от снимката не може да се определи с точност отровно ли е животното, или не, защото не се вижда главата, но съветват да не се приближаваме близо до него, ако го срещнем.