Спешен ремонт на пропаднали тавани и подове  в ОУ „Ангел Кънчев” в Асеновград, планират от Общината. Ремонтът ще е на стойност 160 000 лв с ДДС, по първоначални изчисления, каза зам.-кметът Стоян Димитров, а конструкциите трябва спешно да се укрепят, тъй като вече има паднала част от мазилка в една от класните стаи на училището. За целта най-вероятно следващата седмица ще се свика извънредна сесия на Общинския съвет, на която да се приеме решение за отпускане на средства за укрепването.

Преди месец Община Асеновград е била сезирана за пропадането на плочите на класните стаи от директора на училището. От това провисване на конструкцията в една от стаите вече има паднала мазилка, обясни зам.-кметът Стоян Димитров. Късмет е че парчето е паднало по време на дистанционното провеждане на часовете и в училището не е имало деца.

„Направихме обследване, вариантите за пропадането на таваните са три: единият е още по време на строежа на училището през 70-те години, плочите да са поставени така, вторият вариант е при бързото строителство, декофрирането да е извършено по-рано от необходимият срок и това да е оказало въздействие върху зреенето на бетона, съответно – да провиснат плочите и третият вариант е – недостатъчна якост на бетона и армировката.“, обясни инж. Димитров.

Директорката на училището е възложила на фирма да направи рентгеново заснемане, при което се определя дебелината на плочите, размерът на провисването, както и да се определи реалното количество армировка, вложени в обекта. Заснемането доказа, че количествата са недостатъчни, а дебелината на плочите варира в отделните помещения, каза зам.-кметът.

Най-голямото провисване се наблюдава в една от стаите – цели 15 см. Конструктори от експертния съвет, които също са направили оглед на състоянието на таваните, са дали предписание, че към момента тази конструкция е опасна и трябва да се започне укрепване по най-бързия начин, обясни инж. Димитров. Опасност за срутване на конструкцията няма, но има реална опасност от падане на мазилка.

Укрепването на конструкцията ще се състои основно в монтиране на метални греди, които ще се анкерират в съществуващи колони и по този начин ще се подпрат плочите, като в даден етап ще бъдат и натегнати, за да се получи частично изправяне на плочите. По-късно тези греди ще бъдат облечени в гипсокартон.

За съжаление този ремонт ще отнеме поне три – четири месеца, каза зам.-кметът. За целта Общината ще предприеме мерки – ще се свика извънредно заседание на Обс още следващата седмица, на която да се вземе решение за отпускане на средства с цел максимално бързо стартиране на ремонта. Впоследствие тези средства Общината ще ги възстанови или от Междуведомствената комисия или от стартирала наскоро програма за недопускане на двусменен режим на обучение в училищата, каза Димитров. Идеята е максимално бързо от 21 стаи с пропадане в училището, поне най-компрометираните от тях – 6  на брой, да бъдат ремонтирани до началото на учебната година. Останалите стаи ще бъдат укрепени през ваканциите, категоричен е ресорният зам.-кмет.

На първо време, ако е необходимо, ще се търси вариантът за двусменен режим на обучение с цел учебната година да започне с това, с което училището разполага като сграден фонд, каза още Стоян Димитров.