Община Асеновград и неправителствената организация от града „Дай лапа”, планират съвместна работа върху проблема с бездомните кучета и котки на територията на Асеновград.

Организацията е създадена ноември 2019 г., а основната й цел е грижа за бездомните животни и намаляването на популацията им на територията на Асеновград. Сериозна е бройката на животните, на които е помогнала организацията за периода от който е основана – осиновени са 150 кучета и 50 котки. Кастрираните са малко по-малко, споделят от „Дай лапа“, главно заради финансовата страна на проблема, която всъщност никак не е маловажна – 19 кучета и 12 котки.

Община Асеновград протегна ръка към младите хора, като обеща изграждането на площадки за кучета. Като начало, предвид финансовото състояние на Общината в момента, – само една, на която планира да постави и съоръжения.

Преди дни, по инициатива на заместник-кмета Стоян Димитров, той и представителите на неправителствената организация имаха среща, както ТВ САТ КОМ вече съобщи. Тема на дискусията бяха площадките за домашни любимци, кастрация на бездомни кучета и съвместната работа между общинската управа и гражданското сдружение, обясни председателят на сдружението Красимира Йовкова.

Младен Горанов, съучредител и член на НПО „Дай лапа” Асеновград и Красимира Йовкова, председател на НПО „Дай лапа”.

„Допитахме се до гражданите чрез анкета в социалната мрежа, за място за кучешки парк. За момента най-много гласове в анкетата има такъв парк да се направи в част от градинката покрай реката, която гражданите вече наричат „кучешкия парк”.

Удачно е да има кучешка площадка във всеки един квартал в града, казват от организацията, но към момента Общината може да осигури само една. Тя би могла да бъде изградена или зад Лятното кино, в градинката зад Читалище „Родолюбие”, или в градинката с рисунки до Гарата.

Друга съвместна инициатива с Общината е кампанията за кастрации на бездомните животни. До 15 август който иска да се включи, може да дари средства. Дарения могат да се оставят в запечатана кутия, поставена в магазин „Зоо шоу“ при Младен Горанов (9,00ч-18,00ч всеки делник), намиращ се на ул.“Цар Иван Асен“ 9 (срещу EVN) и в Общината.

„НПО-то  осигурява залавяне на животното, транспорт, лекарска интервенция, място за рехабилитация, последваща маркировка.
Поемаме ангажимент да кастрираме от 2 до 4 животни всяка седмица, след набирането на средствата (а през това време, до колкото ни позволяват възможностите)…Всеки, който би искал да допринесе за решаването на този много сериозен проблем, моля да заповяда в магазина и да дари. Касата с печат на НПОто вече е поставена и ще бъде отворена на 15.08.2020г. пред свидетели и медии. Отговорността е наша. А заедно сме силни. Помогнете да решим един от проблемите на града. Благодарим ви много!“, пишат доброволците в страницата си във Фейсбук.

От сдружението са щастливи, че получават тази подкрепа от Общината, защото това е знак, че нещата са тръгнали в правилната посока и не без основание са горди от подадената от Общината ръка, защото, както те казват: „Щом те ни потърсиха, значи ние като организация много добре си вършим работата. Все пак 200 животни за една година никак не са малко, коментира Младен Горанов, съучредител на НПО „Дай лапа“. Ако не беше организацията, казва той, тези животни сега щяха да са по улиците на града, много от тях – блъснати от коли, отровени, убити и т.н.“

Съвместната работа с Общината може да донесе единствено и само позитиви, категоричен е Младен Горанов, защото ние сами не можем да се справим с целия този наболял проблем. Виждате какво се случва – постоянно се появяват нови животни и то главно поради факта, че кастрациите са изключително малко. Предвид факта, че едно куче в годината се размножава поне три пъти, като даде поколение от 10-12 малки, можете да си представите едно животно за една година какво поколение оставя, коментира каза той. Това е сериозен проблем, който може да бъде решен чрез кастрации и чрез разбиране от страна на хората.

„Цялата ни идея е да сме полезни на всички и за пръв път нашата кауза е обща. Тези, които обичаме животните и тези, които ги мразят искаме едно и също, а то е – животните да не са на улицата. Ако обединим сили можем да направим живота в Асеновград доста по-добър.“

По отношение на изпълнението на кастрациите на бездомните животни, от „Дай лапа“ се ангажират със организацията по залавянето и транспорта, а докторът, който ще ги извършва също е член на НПО-то. Докато тече рехабилитацията на животното след кастрацията, отново те ще му търсят осиновители. Ако не се намерят такива, то ще се пуска откъдето е взето, както е по закон.

Изключително добър пример за това как трябва да се случват нещата с бездомните кучета, асеновградската организация намира в лицето на подобна организация от Русе с двадесетгодишен опит. Тя е под ръководството на големия професионалист д-р Катерина Маркова и помага на асеновградчани със всякакъв вид помощ. Последната такава е изпратена от нея за „Дай лапа“ клетка за залавяне на бездомните животни. Идеите и съветите от Германо-българската помощ за животните в Русе са неоценими, казва Младен Горанов.

И в момента техният град е в Топ 3 на България по най-малко бездомни животни. Щом голям град като Русе може да се справи, какво пречи и по-малкият Асеновград да може? Даже заради това, че е по-малък, нещата трябва и могат да стават по-лесно. Изключително ще сме благодарни ако получаваме някаква помощ и от нашата Община, поне финансова, казва Младен Горанов. Или пък да имаме възможността да създаваме благотворителни базари. Това е изпробвано, действа, събират се средства, казва още той.

Междувременно, освен чрез дарителската кутия в зоомагазина на Младен Горанов, всеки, който би искал да помогне на каузата на гражданското сдружение, може да го направи ето тук:

IBAN: BG66SOMB91301067994001
BIC: SOMBBGSF
Общинска банка
Сдружение Дай лапа
БУЛСТАТ: 205916472