Горещниците и тази година са наистина горещи – по правило 28,29 и 30 юли са дните през годината, които народът очаква да са най-топли. Горещините обаче се определят от синоптиците и като опасни. За днешния ден в цялата страна важеше жълт код за екстремно високи температури – в пловдивско над 36 градуса. Според прогнозите утре в Асеновград и региона ще е дори още по-горещо. Предупредителният код за нашия район е оранжев и се очакват температури около 40 градуса. Ето защо е необходимо асеновградчани да бъдат особено внимателни:
Добре е да не се излиза в най-горещите часове от деня или ако това се налага задължително да осигурим защита от пряко слънчево греене върху очите и главата;
Естествено трябва да се пият повече течности, най-вече вода, а при повишено изпотяване е полезно да се приемат допълнително соли и минерали. Подходящи са айран, вода с разтворени в нея лимони или други плодове и т.н. Има и напитки, които обаче не трябва да пием – тези с алкохол, те благоприятстват получаването на топлинен удар.
Важно е и да не сменяме помещения с рязка промяна в температурата – например ако стоим в стая с климатик и изведнъж излезем на слънце амплитудите при градусите може да стигнат до над 20, което е изключително противопоказно за здравето.
А през уикенда температурите в Асеновград ще паднат с няколко градуса, но и през следващите десетина дни ще останат горещи.