До дни ще стартира Туристическия портал на община Асеновград. На пресконференция днес ЕСРИ България  представи Географската информационна система за туристическите атракции в община Асеновград по проекта „Асеновград – свещената порта на Родопите”. 

Техническият директор на ЕСРИ България Христо Зехирев и Стоян Димитров, ръководител на проекта, представиха ГИС за туристическите атракции, като обясниха, че тя дава възможност да се види на карта  местоположението на отделните туристически обекти, да се получи цялата текстова и документална информация, включително със снимки, видео материали, графики и 3D изображения. ГИС е триезична и ще дава информация на туристите на български, английски и руски език. За в бъдеще предстои да се добавят и още 4 чужди езика. Чрез нея посетителят може да получи необходимата информация за места за посещение. Информацията за туристическите обекти ще бъде представена в интернет портал на общината, както и на 5 киоски, първият от които ще бъде поставен на летище „Пловдив“, а останалите ще са на ключови места в града.

 Пред ръководството на общината и медии беше демонстриран 3D модел на Асеновата крепост, както и виртуална разходка из крепостта. 

8 човека ще бъдат обучени да работят с ГИС и да я попълват с информация и снимки, стана ясно още на пресконференцията  днес.