Гласуването за „Кмет на годината“ 2020 г. стартира в сайта kmeta.bg на 15 октомври и ще продължи до 29 октомври, включително. Кметовете на всичките 265 общини са номинирани в 8 категории. Един от тях е градоначалникът на Асеновград д-р Христо Грудев. Самият той сподели с нас, че се е почувствал изненадан от номинацията, а колкото до въпроса от какво значение за община Асеновград е спечелването на конкурса, Грудев посочи, че според него това би спомогнало за популяризиране на града.

За д-р Христо Грудев може да се гласува освен за кмет на годината, също така и в категориите „Кмет на гражданите“, „Smart city“, „Демографска политика и „ин витро“ програми“, „Спорт и младежки политики“, „Градска среда“, „Инвестиции в образователна инфраструктура“, „Социални мерки по време на пандемия“. Кметът на Асеновград сподели, че за всяко едно от тези направление има какво да се посочи, като свършено в нашата община. От Градската управа публикуваха подробна информация за всяка една от категориите:/публикуваме ги без корекции/

Кмет на гражданите: Комуникацията между администрация и гражданите вече е на много високо ниво – успешно функционира онлайн Портал за сигнали: https://signals.asenovgrad.bg/.

„Smart city“: Градът се развива икономически – разкриват се нови работни места и съвместните дейности между общинската управа и бизнеса е отлична.

„Демографска политика и „ин витро“ програми“: Немалко семейства и двойки с репродуктивни проблеми са подпомогнати с финансови средства по „ин витро“ програма, за да осъществят мечтата си да имат рожба.

„Спорт и младежки политики“: Отделят се пари за спорт и за ремонт на спортни обекти – в момента се ремонтира стадион „Шипка“ в града, а текат процедури по изграждането на три спорни зали в училища в Асеновград и село Тополово.

„Градска среда“: Състоянието на градската среда се подобрява – стартираха строителни дейности по цялостното реновиране на централния площад „Академик Николай Хайтов“ в града, асфалтират се улици, ремонтират се детски площадки, тече благоустрояване на последната 5-та зона от квартал „Запад“, извършва се укрепване на свлачището по пътя за Асеновата крепост.

„Инвестиции в образователна инфраструктура“: Финансират се маломерни паралелки, с цел да не се допусне затваряне на училища, осигуряват се финанси за транспорт на ученици от населени места в общината, за да учат в града, а освен това, се вложиха извънредни средства за спешен ремонт на сградата на ОУ „Ангел Кънчев“, чиято конструкция бе компрометирана.

„Социални мерки по време на пандемия“: Асеновград разполага със специализирано COVID отделение към общинската болница, което е бе изградено изключително бързо и извънредно, още в началото на обявяване на пандемията от коронавирус. То е оборудвано по европейски стандарти, а лекарите, които работят там, са квалифицирани и отдадени на професията и пациентите. Общината реагира светкавично в условията на извънредно положение, като обяви дарителска сметка, чрез която за няколко дни бяха събрани над 300 000 лева. Благодарение на бързата реакция с предложението на ръководството на администрацията, одобрено от Общински съвет – Асеновград и събраните дарения, се построи и обзаведе отделението за пациенти, заразени с COVID-19.“

Гласуването е свободно за всички, които имат достъп до интернет и са навършили 18 години. Победителите във всяка една категория ще са трима – за малка, средна и голяма община. Асеновград е сред големите общини.

Гласуването е анонимно, като се изисква единствено потвърждение чрез e-mail. Победителите ще бъдат обявени на официална церемония, която ще се състои на 30 октомври.

Какво още сподели с нас д-р Христо Грудев по повод  номинациите, гледайте тази вечер в новинарската ни емисия.