Победителите в националния онлайн конкурс „Кмет на годината 2020“ вече са ясни. Кметове на големи, средни и малки общини се бориха за призове в различни категории. Градоначалникът на Асеновград д-р Христо Грудев също е сред отличените. Той е първенец в категорията „Демографска политика и инвитро програми“, имайки предвид, че Асеновград се състезаваше при големите общини, редом с Бургас, Пловдив, Варна и София.

„Искам да благодаря на всички, които са избрали категорията „Демографска политика и „ин витро“ програми“. За мен това е голяма чест и отговорност, като кмет на Асеновград, да получа приз точно в тази категория, защото децата са най-ценното и скъпото в живота на всеки човек“, коментира д-р Грудев.

От Общината посочват, че през 2020 г. са постъпили общо 15 заявления за отпускане на помощта по ин витро програмата и всички те са одобрени. По предложение на администрацията Общински съвет – Асеновград отдели по 2 000 лева за всяка двойка и семейство. Това означава, че за тази година до момента са отпуснати 30 000 лева. Осем от двойките са усвоили средствата, допълват от градската управа и уточняват, че на останалите седем вероятно им предстои процедура. Общо пет са бебетата, които се очаква да се родят до края на годината в община Асеновград, благодарение на програмата за подпомагане. „Една от бъдещите майки вече е бременна в деветия месец и очаква своята рожба съвсем скоро“, казват от Община Асеновград.

По време на церемонията по връчване на наградите д-р Христо Грудев каза: „С този конкурс платформата „kmeta.bg“ обединява хората в една обща кауза и в същото време, популяризира дейността на градоначалниците и техните екипи. Защото често усилията им остават невидими, докато резултатът от работата не стане факт. А реализираните успехи са дело на съвместния труд между кмета и служителите, на които той се е доверил. Най-искрено желая успех на “kmeta.bg”, а на всички кметове в България пожелавам безпроблемно управление и нека дадем всичко от себе си, за да се справим заедно в битката срещу COVID-19“.