Ето че отново настъпи времето на подготовката на любимите на българина зимнини – различните туршии и най –вече киселото зеле. На пазарите в Асеновград в момента зелето е може би най-търсеният зеленчук, поради което и изобилства. Тази година в града то може да бъде намерено за около 70 стотинки за килограм.
Колкото и лесно да изглежда, както се казва, „да наложим” зелето, то си има своята тънкост и майсторлък, споделиха с нас купуващи чували от него. Някои слагат и царевица, хрян и дюля при зелето.
Киселото зеле се използва в най-различни ястия – с ориз, в баница, с булгур и разбира се при приготвянето на станимашките сармички.
Спокойно можем да кажем, че в почти всяка къща у нас се приготвя кисело зеле за зимата.Още повече, че сега се спряга тезата, че ястия на трапезата, като киселото зеле, са силни антиоксиданти, подобряват имунитета и помагат при борбата с вирусите, включително с COVID 19.
Покрай зелето няма как и търговията с бидони да не процъфтява. Съдовете, в които се слага вкусният зеленчук, варират ценово най-вече спрямо големината им. Така на пазара могат да бъдат открити такива от десетина до 50 лв.