Обучението на над 24 хил. ученици в VIII клас бе подкрепено от Министерството на труда и социалната политика през настоящата учебна година, след като за първи път бе отпусната помощ за записани в гимназиален етап деца. Целта е да има по-малко отпаднали от образователната система в тази възраст, посочват от Министерството. Средствата разбира се са обвързани с ходенето на училище. Те са в размер на 250 лв. и подобно на помощта за първолаците, се изплащат на два транша – през първия и през втория учебен срок. На този етап одобрените семейства са получили над 2,6 млн. лв., като с тях родителите следва да са закупили учебници и учебни пособия, както и дрехи за децата си, за да подпомогнат тяхното развитие в науката, спорта и културата.
Семейства от Пловдив са на първо място по брой получени средства за осмокласници – тук те са изплатени за 2234-ма ученици. Следват градовете София, Бургас, Благоевград и Варна. Сега обаче над 1000 родители са получили отказ, тъй като не са отговаряли на критериите. Ето защо за следващата учебна година е планирано да бъде премахнат доходният тест и всички записани ученици в осми клас да могат да получат помощта. Предвидено е и тя да бъде увеличена от 250 на 300 лв.
Междувременно се споменава, че условията за финансовата подкрепа за семейства с деца в първи клас остават същите. До момента са подадени над 31 хиляди подобни заявления, като кандидатстването тук продължава до края на годината.