В началото на тази година телевизия ТВ САТ КОМ за пореден път подаде сигнал до Агенция „Пътна инфраструктура” за влошеното състояние на пътя Асеновград-Първомай, като съответно зададохме въпроса кога се очаква натовареното трасе да бъде изцяло ремонтирано. Този въпрос поставиха и кметовете на 10 населени места в региона. Те подписаха и изпратиха писмо с това питане до министър-председателя, до министъра на регионалното развитие и благоустройството, до областния управител и областното пътно управление, до кметовете на общините Асеновград и Първомай и разбира се до АПИ, тъй като все пак пътят е част от републиканската пътна мрежа. Един от подписалите писмото е кметският наместник на с. Патриарх Евтимово Георги Банев, който сподели с нас, че въпросният път наистина вече е опасен за шофьорите.
Проблемният участък от пътя, който е наложително да бъде ремонтиран, е около 20-25 километра, посочи Банев. Според него голям проблем е това, че няма пътна маркировка, мантинели, както и че покрай пътя няма отводнителни канавки и водата се задържа върху асфалтовата настилка, което спомага за нейното влошаване.

Отговорът, който ние получихме от пътната агенция относно този път е, че частичните ремонти са временно и нетрайно решение и в тази връзка предстои изработване на технологичен проект за ремонт на участъка. Обещава се, че след одобрението на проекта и при осигуряването на финансов ресурс отсечката от третокласния път ще бъде ремонтирана. От Община Асеновград потвърдиха, че и те са получили същия отговор, с допълнението, че само на интернет платформата за сигнали са подадени 4 такива за проблемния участък. Но в крайна сметка на този етап явно остава само едно – да се чака финансиране.